Bliv klogere på solcelleafregning – Salg af strøm
Salg af overskydende strøm fra dine solceller
Som solcelle kunde, vil du altid bruge strøm produceret af dit solcelleanlæg først. Når dit solcelleanlæg producerer mere strøm end du skal bruge, så vil din overskydende strøm leveres ud på nettet. Uanset hvilken nettoafregningsgruppe dit solcelleanlæg afregnes efter, så er det den overskydende mængde strøm du kan sælge til en produktionselleverandør. På samme måde som køb af strøm, så har man som producerende elkunde mulighed for selv at vælge, hvem man vil sælge sin strøm til.
Produktion af strøm fra nye anlæg, som leveres ud på nettet, afregnes i dag på markedsvilkår. Det vil sige, at du selv skal lave en aftale med en produktionselleverandør, for at modtage betaling for din overskydende strøm.
Når du leverer strøm ud på nettet skal du betale indfødningstarif (transportbetaling) til lokalt og overliggende net for de kWh du leverer ud på nettet. Det du skal betale i indfødningstariffer, er afhængig af hvor dit anlæg geografisk er opsat. Gældende indfødningstariffer for salg af strøm til overliggende net kan findes her.
Indfødningstariffer for salg af strøm til lokalt net, afhænger af netop det netselskab hvor din måler er opsat, og vil kunne findes på netselskabets hjemmeside. Tidligere har anlægsejer kunne indgå aftale med Energistyrelsen om et pristillæg. Anlæg som er omfattet af pristillæg, betaler ikke indfødningstariffer. Det er ikke længere muligt at indgå aftale om pristillæg. Nye solcelleanlæg kan udelukkende modtage betaling ved at sælge strøm til en produktionselleverandør, og skal betale indfødningstariffer.
Kort om pristillæg
Pristillæg betyder, at anlægsejer ved opsætning af anlægget, har lavet en aftale med Energistyrelsen, om betaling af en fast pris i en given periode, for den strøm som leveres ud på nettet.
Den mulighed findes ikke længere, fordi der i dag findes produktionselleverandører, som køber strøm. Det er derfor normalt ældre anlæg, som er omfattet af pristillæg. Som anlægsejer er det derfor vigtigt at vide om dit anlæg er omfattet af pristillæg, før du beslutter dig for om du vil sælge din strøm til en produktionselleverandør.
Hvis dit anlæg er omfattet af pristllæg, så har du som anlægsejer mulighed for at fravælge dit pristillæg, og selv finde en produktionselleverandør, til at købe din strøm. Fravalg af pristillæg kan ske til udgangen af en måned med en måneds varsel. Ved fravalg af pristillæg modtager du elektronisk post fra Energistyrelsen, som oplyser med hvilken dato fravalget finder sted. Først fra denne dato kan du lave aftale med en produktionselleverandør.
Læs mere om fravalg af pristillæg her.
Har du spørgsmål om støtte til vedvarende energi, så er der hjælp at hente her.
Kan jeg sælge min overskudsproduktion til Forsyningen?
Ja. Forsyningen er både produktionsleverandør og elleverandør. Det betyder, at vi kan tilbyde dig en god elaftale samt købe din overskydende strøm fra dine solceller.
Du tilmelder dig nemt her.
Hvad kan jeg tjene på at sælge min overskudsstrøm til Forsyningen?
Nedenfor kan du se et eksempel på, hvor meget du kan få udbetalt.
Med en samlet el- og produktionsaftale hos Forsyningen opnår du en årlig besparelse på 375 kr. Ved at samle din el- og produktionsaftale hos os, frafalder vi abonnementsgebyret på din produktionsaftale.
Jeg er en del af afregningsgruppe 6. Er der noget jeg skal være opmærksom på?
Vi ønsker at sikre, at du har alle nødvendige informationer for at træffe de bedste valg for din elforsyning. Det er vigtigt at være bevidst om betingelserne forbundet med nettoafregningsgruppe 6, før du indgår en produktionsaftale med os.
Det eksisterende pristillæg, som er en del af nettoafregningsordningen, sikrer dig en garanteret afregningspris for den elektricitet, dit anlæg producerer og sender til el-nettet. Skulle du ønske at fravælge denne ordning og tilmelde dig en produktionsaftale hos os, er det essentielt at forstå den potentielle økonomiske effekt dette valg kan have.
Fravælger du denne ordning og tilmelder dig en produktionsaftale hos os, er det ikke muligt at modtage pristillæg fra Energistyrelsen.
Vi råder dig derfor læse mere om konsekvenserne på Energistyrelsens hjemmeside før du træffer en endelig beslutning.
Er der binding på en produktionsaftale?
Nej, der er ikke binding på en produktionsaftale hos Forsyningen Elhandel.
Hvor finder jeg mit GSRN-nummer?
Dit GSRN-nummer er dit anlægs identifikationsnummer. Du modtager GSRN-nummeret fra dit netselskab, når dit produktionsanlæg bliver tilsluttet.
Hvis ikke du kan finde dit GSRN-nummer, så kan vi hjælpe dig. Du kan kontakte os på Tlf. +45 9829 9000 eller på forsyningen@forsyningen.dk
Bliv klogere på solcelleafregning – hvilken afregningsgruppe tilhører du?
Som solcelle kunde, vil du altid bruge strøm produceret af dit solcelleanlæg først, og kun når dit solcelleanlæg producerer mindre end du skal bruge, køber du strøm fra nettet. Omvendt hvis dit solcelleanlæg producerer mere strøm end du skal bruge, så sælger du strøm ud til nettet.
De mest almindelige typer af nettoafregningsgrupper for solceller er:
- Gruppe 3 - Øjebliksafregnet
- Gruppe 2 - Timeafregnet
- Gruppe 6 – Årsafregnet
Gruppe 2 og gruppe 6 er lukkede ordninger. Nye anlæg kan i dag kun blive afregnet efter nettoafregningsgruppe 3.
Den overordnede afregning er ens for de forskellige grupper, Uanset hvilken gruppe du afregnes efter, så betaler du din strømpris og nettarif, til både lokalt og overliggende net, for alt den strøm du køber fra nettet.
Din strømpris afhænger af den aftale du har lavet med din elleverrandør. Du kan finde Forsyningens elpriser her.
Gældende nettariffer til overliggende net kan findes her.
Nettariffer til lokalt net, afhænger af netop det netselskab hvor din måler er opsat, og vil kunne findes på netselskabets hjemmeside.
Forskellen imellem de forskellige grupper er hvilket forbrug du betaler elafgift af.
Bliv klogere på solcelleregningen
Nettoafregningsgruppe 3
I gruppe 3 er du øjebliksafregnet, og den strøm du producerer skal forbruges i samme øjeblik, som den produceres. Den kilowatt-time du ikke bruger samtidig med den produceres, bliver leveret (solgt) ud på nettet.
Dit forbrug af strøm afregnes på samme måde som alm. elkunder, og du betaler elafgift af hele dit forbrug.
Nettoafregningsgruppe 2
I gruppe 2 er du timeafregnet, og kan modregne din overproduktion time for time.
Din elafgift afregnes af dit time-nettoforbrug. Dit køb af strøm pr. time minus dit salg af strøm pr. time. Dvs. din overproduktion pr. time kan du trække fra dit køb af strøm pr. time, og dermed kan du nøjes med at betale elafgift af det restforbrug (nettoforbrug) der er tilbage.
Nettoafregningsgruppe 6
I gruppe 6 er du årsafregnet, og kan modregne din overproduktion for hele året.
Din elafgift afregnes af dit års-nettoforbrug. Dit køb af strøm pr. år minus dit salg af strøm pr. år. Dvs. din overproduktion for hele året kan du trække fra dit køb af strøm for hele året, og dermed nøjes med at betale elafgift af det restforbrug(nettoforbrug) der er tilbage på årsbasis.
Overtager du et hus med solcelleanlæg, overtager du også måden det afregnes på. Det vil sige, at det kan være enten gruppe 2, 3 eller 6 – afhængigt af, hvilken afregningsgruppe solcelleanlægget er godkendt til. Det er Energistyrelsen, der afgør, hvilken gruppe anlægget skal afregnes efter.
Har du spørgsmål om støtte til vedvarende energi, så er der hjælp at hente her.