Lærling hos Forsyningen
Læs mere om, hvordan det er at være lærling hos Forsyningen.
Delelærling hos Forsyningen og Scanel: Jeg har fået en bred viden og forståelse
”Kast dig ud i det – det vil du ikke fortryde”, sådan lyder opfordringen fra Simon Nørgaard Larsen, der indtil den 6. december var lærling både hos Frederikshavn Forsyning og Scanel International. Nu er han færdigudlært forsyningsoperatør og fastansat hos Scanel.
”Jeg har arbejdet med en bred vifte af forskellige håndværksmæssige arbejdsopgaver og fået en stor forståelse for, hvordan distributionsnettet og produktionssystemer i forsyningsbranchen opererer, og hvilke lav-, mellem- og højspændingsprojekter, Scanel beskæftiger sig med. Det har givet rigtig meget mening, at jeg har kunnet opleve og kombinere mange typer opgaver i min læretid”, fortæller Simon.
Simon blev færdigudlært som forsyningsoperatør den 6. december 2023.
Hos Forsyningen har Simon arbejdet meget med vedligeholdelse af stationsopbygning og forskellige muffe-samlinger/endeafslutninger, ringforbindelser og belysning, mens han hos Scanel har arbejdet under projektafdelingen, fx tilsluttet ladestandere, dertil stationsopbygning på både højspændings primær- og lavspændings sekundærside. Samtidig har Simon været med til at idriftsætte forskellige stationer rundt omkring i landet og har hjulpet Scanels elektrikere.
”Det betyder, at jeg er kommet meget godt rundt om de forskellige arbejdsopgaver og jeg føler mig bestemt klædt på til mit fremtidige arbejde hos Scanel”, tilføjer Simon.
Forsyningen og Scanel har allerede nu planer om at fortsætte succesen og samarbejdet om deleordningen, der giver lærlingene en bred faglighed og et stort netværk.
”Jeg vil helt klart anbefale kommende lærlinge at indgå i en deleordning. Der kommer hele tiden nye faglige tilgange og nyttige guldkorn for, hvordan branchen arbejder og håndterer de forskellige arbejdsopgaver. Det er med at holde tungen lige i munden, det er stærkstrøm, vi arbejder med, men det har givet en kæmpe værdi rent fagligt”, slutter Simon.
Forsyningen og Scanel begynder i starten af 2024 at lede efter en ny lærling i samme konstellation og opfordrer interesserede kandidater til at søge på laerepladsen.dk.
Lærlinge i succesfuld deleordning
Frederikshavn Forsyning og smedevirksomheden Oscar Petersen & Søn A/S har indgået lokalt samarbejde for at sikre høj faglighed i uddannelsen af klejnsmede.
Klejnsmedelærlingene Daniel Pedersen og Alberte Bruun er en del af et succesfuldt samarbejde, der blev sat i søen af Frederikshavn Forsyning og Oscar Petersen & Søn i 2019.
”Jeg er virkelig glad for ordningen. Vi får lov at prøve en masse og prøver os selv af. Ikke to dage er ens ”, smiler Daniel Pedersen, der er færdig som klejnsmed til januar og allerede nu har sikret sig arbejde hos smedevirksomheden efter endt lærlingetid.
Sammen med Alberte Bruun er han del af en udstationering fra Frederikshavn Forsyning, hvor de skiftevis er hos Forsyningen, Oscar Petersen & Søn og på skole.
Alberte og Daniel
Stort netværk
Lærlingene har blandt andet lavet en større gangbro hos Frederikshavn fjernvarmeværk og har netop færdiggjort en gangbro på Tolne Vandværk. Alberte Bruun, der er færdig som klejnsmed i 2024, har ud over Oscar Petersen & Søn været flere steder hos Forsyningen, bl.a. hos Frederikshavn Vand, Spildevand og Varme.
”Vi får et rigtigt stort netværk, og vi afprøver og snuser til forskellige arbejdsmetoder – det er jo to vidt forskellige verdner Forsyningen og OPS, og her får vi det bedste fra begge”, fortæller Alberte Bruun.
Fokus på kvalitet i uddannelsen
Lærlingeansvarlige Jan Karlsson fra Frederikshavn Forsyning og Thomas David fra Oscar Petersen & Søn, er enige om, at deleordningen giver lærlingene en god variation i opgaver og en solid ballast. ”Med udstationeringen ønsker vi, at lærlingene får en uddannelse af høj kvalitet med mange varierede opgaver og udfordringer, som de ellers ikke ville have fået. De møder mange forskellige mennesker og lærer, hvor vigtigt samarbejde og kommunikation er”, siger Jan Karlsson. Lærlingene har også klaret sig godt på skolebænken, hvor de begge har høstet topkarakterer for deres projekter. Projekter, som de efterfølgende har kunnet omsætte i praksis hos virksomhederne.
Stor selvstændighed
“Alberte og Daniel har selv styret projekterne, når de har været hos os”, fortæller Thomas David. ”De har selv tegnet, bestilt materialer og tidsstyret projekterne og er hurtigt blevet meget selvstændige. Jeg deler ud af min erfaring og giver gode råd, men det er de unge, der tager initiativet.”
Fremtidigt samarbejde
Deleordningen møder kun ros fra virksomhederne og lærlingene, og da snakken falder på fremtiden, tilføjer Alberte Bruun: ”Jeg kan sagtens se mig selv arbejde for én af virksomhederne, når jeg er færdig som lærling, for der er masser af spændende områder at udvikle sig indenfor. Det har vi virkelig fået øjnene op for”.
Også virksomhederne har set, hvordan udstationeringen har styrket samarbejdet imellem virksomhederne. ”Vi kan sagtens forestille os, at samarbejdet fortsætter, for de unge mennesker får så meget med – udover en høj faglighed og et godt netværk, bliver de klædt grundigt på til deres fremtidige arbejdsliv”, slutter Jan Karlsson.