Hop til hovedindhold
18. marts 2025
  • Vand
  • Spildevand

Forsyningen arbejder målrettet på at reducere energi- og klimabelastning

National arbejdsmodel systematiserer Forsyningens arbejde og tydeliggør mål for fremtiden.

 

Den danske vandsektor er en energikrævende og miljøbelastende sektor, som samtidig er nødvendig for det danske samfund. For at reducere det store miljøaftryk, arbejder Forsyningen på at optimere de vigtigste områder i den daglige drift, som er mest realistiske at forbedre.

 

Overblik og ambitioner for fremtiden

Den nationale Parismodel 2.0 er udarbejdet af Miljøstyrelsen og Danva (Dansk Vand- og Spildevandsforening) og kan sammenlignes med et klimaregnskab. Med modellen får Forsyningen et vejledende værktøj, der understøtter målene om at reducere energi- og klimabelastning. 

”Når vi indberetter data, giver det os en indikation om, hvor meget vi udleder, og hvor meget vi forventer at udlede fremadrettet – på den måde kan vi fokusere på de områder, hvor vi skal sætte ind”, forklarer Anders Frandsen, projektmedarbejder hos Frederikshavn Spildevand A/S.

 

Lattergas højt på dagsordenen

Parismodellens resultat viser, at Forsyningens betydeligt største klimabelastning er udledning af lattergas. Især Skagen Renseanlæg udleder hvert år en stor mængde lattergas, som forventeligt vil stige i 2025 som følge af driften af Skagen Forrenseanlæg. Forsyningen har stort fokus på lattergasproblematikken og bestræber at reducere udledningen så effektivt som muligt. Det er til trods for, at emissionen er omkostningsfuld at nedbringe og tæt på umulig at reducere til ingen emission.

 

Skagen Renseanlæg

Skagen Renseanlæg

 

Slam som alternativ til gødning

På renseanlæggene skabes slam som et restprodukt fra renseprocessen. Slammet indeholder kulstof og fosfor, der giver det egenskaber af gødning. Forsyningen kan derfor nedsætte emissionen ved at erstatte syntetisk gødning, der er en belastning for klimaet at producere, med slam-restproduktet produceret på spildevand. Derfor kigger spildevandsselskabet også ind i en ”slam-strategi” de kommende år for yderligere at forbedre og effektivisere på området. 

 

Nyt vandværk skal reducere klimapåvirkningen

Udover lattergas er Forsyningens anden klimabelastning vandværkernes udledning af metan og et stort forbrug af el. ”Hos Frederikshavn Vand har vi deltaget i flere udviklingsprojekter og pilotforsøg med det formål at reducere og udnytte metanen – flere af projekterne har potentiale til at blive videreudviklet på - dog vil et fuldskalaanlæg ikke helt stå til mål for omkostningerne, som teknologi og viden er i dag. Vi arbejder stadig videre på nye tiltag, og energioptimering af anlæg og pumper har været et af vores fokuspunkter længe”, fortæller Rasmus Pedersen, ingeniør hos Frederikshavn Vand. 

 

Opførelse af nyt Tolne Vandværk Opførelse af nyt Tolne Vandværk

Ved det nuværende Tolne Vandværk har vandselskabet fældet træer og gør nu klar til det nye byggeri.  

 

Tolne og Åsted Vandværker leverer vand til forbrugerne i hele forsyningsområde nord og her ønsker vandselskabet at fremtidssikre vandforsyningen og producere drikkevandet på de mest bæredygtige vandværker med hensyn til vandkvalitet og CO₂-aftryk.

 

”Efter vandværket i Skagen er lukket, er der behov for at bygge et nyt Tolne Vandværk, som med en stor og fleksibel produktionskapacitet kan sikre drikkevandet i mange år fremover. Udover at sikre en robust produktion på det nye vandværk, bygger vi også med henblik på at bruge mindre energi – især på afblæsning af metan”, slutter Rasmus Pedersen. 

 

Med nedlukningen af Skagen Vandværk i 2024 forventer Frederikshavn Vand at kunne se et stort fald i energiforbruget og et mindre forbrug af kemikalier.