Hop til hovedindhold
27. februar 2025
  • Spildevand

Spildevand på tværs af nationaliteter


Elever fra Frederikshavn og Bremerhaven lærte om bæredygtig spildevandsbehandling.

 

Forsyningen besøgte tirsdag Frederikshavn Gymnasium, hvor 1.g’erne have besøg af deres venskabsklasse fra Bremerhaven i Tyskland, som er i Frederikshavn i uge 9. Efter et oplæg fra Forsyningen fik eleverne en rundvisning på Frederikshavn Renseanlæg for at blive klogere på, hvordan vi behandler spildevandet i Frederikshavn Kommune.

 

Forsyningen var repræsenteret af Anders Frandsen og Keld Jensen fra Frederikshavn Spildevand. Anders Frandsen fortalte eleverne om, at vi bl.a. renser spildevandet for at undgå at fremme iltsvind i de danske farvande, som skader det lokale marineliv.

 

Anders Frandsen fortalte eleverne om behandling af spildevand.

 

Rundvisning på Frederikshavn Renseanlæg

 

Eleverne hørte også mere om renseanlæggenes biogasproduktion, hvor baktier spiller en stor rolle i at omsætte slam til biogas, der kan generere strøm og varme, som lokalsamfundet anvender. Under besøget udvekslede de danske og tyske elever erfaringer om biogasproduktionen og håndtering af affaldsprodukter, hvor det blev tydeligt, at praksisserne adskiller sig mellem de to lande.

 

Keld Jensen viste eleverne rundt på renseanlægget.

 

Kun tre ting i toilettet
Til skræk og advarsel så eleverne også billeder af, hvordan engangsvaskeklude, vådservietter, vatpinde og lignende kan medføre driftstop på pumpestationer og tilstoppe slamsugerens pumper, når affaldet ender i toilettet. Det koster mange penge og tager tid at reparere. Derfor må vi kun komme tre ting i toilettet - urin, afføring og toiletpapir.

 

Tilstoppet pumpe

 

 En branche i udvikling
”Jeg havde aldrig tænkt, at jeg skulle arbejde med spildevand – det var da bare noget, der forsvandt ned i toilettet. Indtil jeg opdagede, hvor mange spændende områder og hvor meget udvikling, der sker i branchen fx inden for bæredygtighed. Jeg vil helt klart råde til, at man som ungt menneske er åben over for jobmuligheder i forskellige brancher”, opfordrede Anders Frandsen, der er uddannet elektriker og efterfølgende maskinmester.

 

Eleverne fra Bremerhaven