Hop til hovedindhold

Status på grøn omstillings- og investeringsplan for Frederikshavn Varme A/S

 

Grundlag for strategi

 

Som multiforsyningskoncern er Frederikshavn Forsyning A/S’ primære mission at producere, fremskaffe, distribuere og sælge elektricitet, vand og varme, at indsamle og håndtere affald samt at aflede og behandle spildevand.

 

Som multiforsyningskoncern er Forsyningen en central aktør i den grønne omstilling. Derfor har koncernen fokus på udvikling og implementering af øget genanvendelse, ressourceudnyttelse og bæredygtighed inden for alle forsyningsarter.

 

At være en energiproducerende koncern i den grønne omstilling, indebærer at tage ansvar for at energiproduktionen, så den, så vidt det er muligt, er baseret på vedvarende energi samt at bidrage til de nationale målsætninger om at reducere det samlede udslip af drivhusgasser. De nationale målsætninger omfatter en reduktion i CO₂-udledningen på 70 % i år 2030 i forhold til år 1990. 

 

Forsyningen ønsker at imødekomme dette mål, hvorfor en plan for grøn omstilling er en vigtig del af denne strategi. Strategien er udarbejdet med henblik på at skabe overblik over koncernens nuværende udledninger, samt de tiltag som skal føre Forsyningen til en 70 %-reduktion i 2030 samtidig med, at forsyningssikkerheden opretholdes. Forsyningens strategi for grøn omstilling kan du finde her:

 

Strategi for grøn omstilling

 

Status på omstilling ift. nationale 2030-mål

 

 

Udvikling i CO2-udledning 1990 - 2030

 

Energioptimerings-projekter

Med fokus på energioptimering har Forsyningen løbende renoveret ældre fjernvarmeledninger samt ventiler, brønde og dæksler. Disse er udskiftet til bedre isoleret og energibesparende materialer.

 

Elkedel, akkumuleringstank og røggaskondensering på Vendsysselvej

Et af de store projekter, der vil bidrage til billig og grøn varme hos Forsyningen, er akkumuleringstanken og elkedlen på 20 MW på Vendsysselvej 8. Elkedlen skal producere varmt fjernvarmevand primært fra overskydende vindmøllestrøm. Tanken lagrer den overskydende energi, der produceres om aftenen og natte, hvor strømmen er billig. Akkumuleringstanken kan indeholde 8.000 m3 fjernvarme, som efterfølgende kan anvendes i perioder med større spidsbelastning.

Mellem kedel og skorsten er installeret en varmepumpe til røggaskøling med det formål at køle røggassen fra skorstenen. Hermed udnytter vi energien, efterlader så lidt spild som muligt og sparer yderligere, hvad der svarer til 150 husstandes årlige varmeforbrug.

 

Det kommende flisanlæg

I 2023 offentliggjorde vi projektet om det kommende biomasseanlæg på Vendsysselvej som vigtig bidragsyder til den grønne omstilling i Frederikshavn. For at undgå sammenligningen mellem biomasse og biogas omtaler vi nu anlægget som et flisanlæg. Anlægget skal bruges som en fleksibel energikilde, da det kan anvende træflis som brændsel i varierende kvalitet, fx træflis og -piller, men også have- og parkaffald som fx rødder og trætoppe.

Arbejdet med anlægget består for nuværende af forundersøgelser og afklaringer i forhold til lokalplan samt overvejelser om, hvordan vi skaber en synergi mellem flisanlæg, affaldskraft-varmeværk og ressourcecenter.

Vi forventer, at byggeriet står færdigt om 2-3 år. 

 

Overskudsvarme

Vi arbejder på flere mulige projekter for at udnytte overskudsvarme fra virksomheder i byen.

Flere virksomheder skaber allerede nu overskudsvarme, men der vil fremadrettet genereres mere overskudsvarme grundet kommende tilbygninger. Vi kender endnu ikke tidshorisonten for de nye projekter.